מתכוני פירות טריים ופשוטים להכנת מזון תוצרת הבית לתינוקך

נסי מתכונים פשוטים וטעימים אלו עבור תינוקך. תינוקך יאהב את הטעם של הפירות הטריים, ואת תגלי איך קל ומהר ניתן להכין אותם.

אלו מתכונים שניתן להכין גם בשלב הטעימות, ואז להתאים את הכמות הרצויה, (כפי שרשמתי בדוגמאות למזון ראשון), או כארוחה בפני עצמה.

מילה על בישול פירות לתינוק – בדרך כלל ממליצים על בישול פירות לתינוק עד שהתינוק כבן 8 חודשים. בננות ואבוקדו הם כמה היוצאים מן הכלל. עבור תינוקות שמתחילים מוצקים לפני גיל 6 חודשים, בישול פירות הוא באמת רעיון טוב. בישול פירות שובר אותם ובכך מאפשר עיכול קל יותר בבטן לא בשלה לאכילת מזון מוצק. לתינוק גדול יותר יש יכולת טובה יותר להתמודד עם הסיבים והסוכרים של פירות גלם, מאשר תינוק קטן יותר ושרק מתחיל במוצקים.

תפוחים

ויטמינים: C, A, חומצה פולית.

מינרלים: אשלגן, מגנזיום, סידן.

מתכון זה תואם לכל סוגי התפוחים.

  1. קלפי את התפוח, הוציאי את הגרעינים, וחתכי לפרוסות.
  2. לאדות/לבשל בסיר עם מים (לשים כמות של מים שמכסה מעט את התפוחים), עד שהם רכים.
  3. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  4. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  5. בתאבון!

בהמשך הדרך ניתן להוסיף קורט של קינמון לשדרוג הטעם.
טיפ: את יכולה גם לקנות צנצנת של רסק תפוחים טבעיים מהסופר. עם זאת, ודאי שאת קונה רסק תפוחים טבעיים. קראי את התוויות אם את לא בטוח. המרכיבים צריכים להיות רק תפוחים ומים או רק תפוחים. ישנן חברות שיכולות להוסיף חומצה אסקורבית (ויטמין C) או חומצת לימון לרסק תפוחים הטבעי שלהם, זה בסדר גמור.

 

אבוקדו – (כן, אבוקדו זה פרי)

וויטמינים: C, A, ניאצין, חומצה פולית.

מינרלים: אשלגן, זרחן, ברזל, מגנזיום, סידן.

1 אבוקדו בשל

  1. מקלפים ומוציאים את הגלעין של אבוקדו בשל – לא מבשלים.
  2. חותכים את ה"בשר" החוצה ומועכים עם מזלג.
  3. אין צורך להשתמש במכשיר למעיכה, לאבוקדו כמו לבננה, יש מרקם רך מאוד.
  4. הוסיפי מעט מים/פורמולה/חלב אם במידת הצורך.
  5. בתאבון!

אבוקדו ותפוח

1/2 אבוקדו מקולף ומגולען

1/4 כוס רסק תפוחי עץ

  1. למעוך את החצי אבוקדו.
  2. לערבב ביחד את האבוקדו עם הרסק תפוחי עץ (תוצרת בית או קנוי).
  3. בתאבון!

בננות

ויטמינים: C, A, חומצה פולית.

מינרלים: אשלגן, זרחן, סלניום, מגנזיום, סידן.

1 בננה בשלה

  1. לקלף בננה בשלה – לא מבושלת.
  2. הניחי מעט בננה בבלנדר/מעבד מזון/קוצץ מזון.
  3. הוסיפי מעט מים/פורמולה/חלב אם כדי לדלל, ותתחילי לרסק למרקם נוזלי.
  4. ניתן גם למעוך את הבננה בקערה בעזרת מזלג רגיל (לקבלת רכות נוספת ניתן לחמם את הבננה כ- 25 שניות במיקרוגל).
  5. בתאבון!

בננה ורסק תפוחי עץ

2 תפוחים

1 בננה בשלה

  1. קלפי את התפוח, הוציאי את הגרעינים, וחתכי לפרוסות.
  2. לאדות/לבשל בסיר עם מים (לשים כמות של מים שמכסה מעט את התפוחים), עד שהם רכים.
  3. לקלף בננה בשלה.
  4. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  5. הוסיפי מעט מים/פורמולה/חלב אם במידת הצורך.
  6. בתאבון!

אבוקדו ובננה

1/2 אבוקדו מקולף ומגולען

1 בננה בשלה קטנה

  1. למעוך את האבוקדו ולמעוך את הבננה.
  2. לערבב את מחית האבוקדו עם מחית הבננה.
  3. בתאבון!

אגסים

וויטמינים: C, A, חומצה פולית.

מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן.

2 אגסים בשלים

  1. מקלפים וחותכים לקוביות כדי להימנע מהזרעים הקטנים של האגס.
  2. לאדות/לבשל בסיר עד שהאגס רך.
  3. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה (באם האגס מאוד רך ניתן גם להשתמש במזלג).
  4. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  5. בתאבון!

תפוחים ואגסים

1 תפוח מקולף ומגולען

1 אגס מקולף ומגולען

  1. חותכים לקוביות.
  2. מבשלים/מאדים ביחד את הרכיבים.
  3. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  4. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  5. בתאבון!

תפוח, אפרסק ובננה

1 אפרסק מקולף ומגולען

1 תפוח מקולף ומגולען

1/2 בננה בלשה

1/4 כוס מים

  1. חותכים את התפוח והאפרסק לקוביות.
  2. לאדות/לבשל בסיר עד שהם רכים.
  3. מועכים בנפרד את הבננה.
  4. מניחים את כל הרכיבים במעבד מזון/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  5. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  6. בתאבון!

מחית משמשים מיובשים

(מומלץ לחפש משמשים ללא גפרית דו חמצנית, או דו תחמוצת הגפרית).

ויטמינים: C, A, חומצה פולית.

מינרלים: אשלגן, זרחן, סידן.

1 קילו משמש מיובש

2 כוסות של מיץ ענבים ירוקים או מיץ תפוחים, ניתן להשתמש גם במים אבל אז המחית עלולה להיות קצת מרירה. ישנם תינוקות שאוהבים טעם מר, עם זאת אפשר להשתמש ב 1/2 כמות מים ו 1/2 כמות מיץ. כמו כן, תמיד ניתן לערבב עם פירות אחרים כמו אפרסקים או בננות ואז אין צורך במיץ.

  1. להבא לרתיחה את הנוזלים ביחד עם המשמשים, ואז לבשל על אש נמוכה עוד 15 דקות.
  2. לשמור את כל הנוזלים שבסיר לשימוש עבור המחית בהמשך.
  3. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  4. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  5. בתאבון!

מחית מנגו

ויטמינים: K, E, C, חומצה פולית.

מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן, נתרן.

1 מנגו בשל

יוגורט רגיל או בעדינות ממותקת

מיץ אגס, מיץ תפוח או מים

  1. לקלף מנגו, ולהוציא את הגרעין.
  2. ניתן למעוך מנגו בעזרת מזלג עד שהתערובת חלקה.
  3. להוסיף יוגורט או מים או מיץ עד לקבלת המרקם המתאים עבור תינוקך.
  4. בתאבון!

הערה: אם תינוקך עדין לא אוכל יוגורט או שאינך מעוניינת להשתמש במיץ, אז הוסיפי מעט מים עד לקבלת המרקם המתאים עבור תינוקך.

הערה: מנגו לא צריך להיות מבושל, גם בשלב של הטעימות הראשונות. ניתן לאדות מעט את המנגו כדי לקבל רכות נוספת ולאחר מכן להיכן אותו כמחית, כך שזה לא יפגע בערכים התזונתיים שלו.

ניתן אף להשתמש במנגו כמזון אצבעות בסביבות גיל 9 חודשים, היות והוא רך ותינוקך יצליח לאכול אותו בקלות. מקלפים ומוציאים את הגרעין, וחותכים לקוביות או לפרוסות. מומלץ לצפות את חתיכות המנגו בנבט חיטה או בדגן אחר, כדי להקל על תינוקך שיוכל להרים לבד את החתיכות (מעבר לזה שזה גם בריא).

פפאיה

ויטמינים: C,  A, חומצה פולית

מינרלים: אשלגן, סידן

1 פפאיה בשלה מקולפת ומגולענת

  1. מניחים את הפפאיה בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  2. הוסיפי מעט מים, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  3. ניתן גם למעוך עם הפפאיה בננה ואבוקדו, או להכין שייק יוגורט בשילוב של פפאיה ובננה, או לערבב פפאיה לתוך אורז ועוף/טופו לארוחה טרופית.
  4. בתאבון!

הערה: ישנם תינוקות עם בטן רגישה, לכן מומלץ לאדות לפני את הפפאיה בערך 5-10 דקות עד שהפפאיה רכה מאוד, דבר אשר מפרק את הסיבים והסוכרים בפפאיה והופכים אותה לקלה לעיכול.

שזיפים

ויטמינים: C, A, חומצה פולית

מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן

5 שזיפים בשלים

  1. קלפי והוציאי את הגרעין.
  2. חתכי לקוביות.
  3. לאדות/לבשל בסיר עד שהם רכים.
  4. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  5. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  6. בתאבון!

לפעמים לשזיף יש נטייה להיות חמוץ או מר, במידת הצורך ערבבי עם פירות אחרים.

אפרסקים

ויטמינים: C, A, חומצה פולית

מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן

5 אפרסקים

שיטה 1 – בלאנשה (חליטה)

  1. לנקות את הקליפה היטב, ולסלול X על צד אחד של הפרי.
  2. להביא לרתיחה בסיר 3 או 4 כוסות של מים.
  3. להוסיף את האפרסקים או הנקטרינות לתוך הסיר עם המים הרותחים, ולהמשיך להרתיח את הפירות 3-5 דקות.
  4. העבירי את הפירות לקערה עם מים קרים, ותתני לזה להתקרר במשך 2 דקות.
  5. הוציאי מהמים קלפי את הקליפה, והוציאי את הגרעין.
  6. עברי לשלב #7

שיטה 2 – אידוי

  1. קלפי את הקליפה והוציאי את הגרעין.
  2. חתכי לקוביות.
  3. לאדות/לבשל בסיר עד שהם רכים.
  4. עברי לשלב #7

שיטה 3 – אפייה

  1. לחצות את הפרי לחצי, ולהוציא את הגרעין.
  2. את הצד עם ה"בשרני" הניחי בתבנית.
  3. שפכי לתבנית 1 סנטימטר של מים.
  4. חממי את התנור מראש לחום של 200 מעלות. לאפות את האפרסקים עד שהם רכים ו/או עד שהקליפה מתחילה להתכווץ.
  5. קלפי את הקליפה והוציאי את הגרעין. (לפעמים הקליפה כל כך רכה שאין צורך לקלף אותה, והיא עלולה פשוט להתמוסס אל תוך הפרי).
  6. עברי לשלב #7.

מעבר לשלב #7

  1. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  2. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  3. בתאבון!

אני ממליצה בחום לנסות לאפות את האפרסקים לפחות פעם אחת, יש להם טעם מיוחד, ותוכלי לגלות שהם יותר טעימים כשהם אפויים.

מנגו אפרסקי

3 אפסקים

1 מנגו

  1. קלפי את הקליפה והוציאי את הגרעין מהפירות.
  2. חתכי לקוביות.
  3. לאדות/לבשל בסיר ביחד עד שהם רכים.
  4. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  5. לתינוק גדול יותר, תתני לנסות להשתמש בכפית או באצבעות לאכול, מבלי לרסק.
  6. בתאבון!

שזיפים עם רסק תפוחים

2 שזיפים

1 תפוח גדול

  1. קלפי את הקליפה והוציאי את הגרעין מהפירות.
  2. חתכי לקוביות.
  3. לאדות/לבשל בסיר ביחד עד שהם רכים.
  4. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  5. בתאבון!

אם הטעם מריר מדי הוסיפי מיץ תפוחים.

שזיפים מיובשים

ויטמינים: C, A, חומצה פולית

מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן

2 כוסות של שזיפים מיובשים

  1. משרים שזיפים מיובשים במים חמים עד שהם מתנפחים, או לאדות עד שהם רכים (תהליך האידוי של שזיף מיובש הוא די מהיר, אז הקפידי מאידוי יתר).
  2. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  3. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי. שזיפים מיובשים נוטים להיות דביקים, וככל שתוסיפי מים, כל יהיה קל יותר להכין מחית, וגם לתינוקך יהיה יותר קל לאכול.
  4. בתאבון!

שזיפים מיובשים הם נהדרים כאשר לתינוקך יש עצירות, נסי זאת החל מגיל 4 חודשים.

דלעת

מינים: K, C, חומצה פולית, ניאצין

מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן, ברזל

1 דלעת בגודל בינונית (5-7 קילו)

  1. חתכי את הדלעת לחצי, והוציאי את הזרעים.
  2. שפכי 1 סנטימטר של מים לתוך תבניה אפייה, והניחי את החלק ה"בשרני" עם הפנים כלפי מטה. (חשוב לבדוק את גובה המים בעת האפייה).
  3. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 190-210 מעלות, למשך של 40 דקות עד שעה, או עד שמופיעים קמטים על הקליפה והחלק ה"בשרני" רך וניתן לקלף את הקליפה בקלות.
  4. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  5. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  6. בתאבון!

שיטה נוספת, היא קודם לקלף את הדלעת ולהוציא את הגרעינים, לחתוך לקוביות ואז לאדות/לבשל בסיר עד שהם רכים, ואז להמשיך משלב 4.

דלעת ואגסים

1 אגס בשל

1/2 כוס של מחית דלעת

  1. לקלף את האגס ולהוציא את הגרעין.
  2. לאדות/לבשל בסיר רק את האגס עד שהוא רך.
  3. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  4. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  5. הוסיפי את הדלעת וערבבי.
  6. בתאבון!

אפרסקים, דלעת ואגס

1/2 כוס של מחית דלעת

1 אגס בשל מקולף ומגולען

1 אפרסק בשל מקולף ומגולען

  1. חיתכי את האפרסק והאגס לקוביות.
  2. לאדות/לבשל בסיר את האגס והאפרסק עד שהם רכים.
  3. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  4. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  5. הוסיפי את הדלעת וערבבי.
  6. בתאבון!

אוכמניות

ויטמינים: K, C, A, חומצה פולית

מינרלים: אשלגן, נתרן, ברזל, מגנזיום, סידן

1/2 ליטר של אוכמניות (טרי או קפוא)

1/2 כוס מים

  1. להביא לרתיחה מים בסיר.
  2. הוסיפי את האוכמניות, ולבשל על אש קטנה במשך 15 דקות עד שהם רכים.
  3. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  4. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  5. בתאבון!

אוכמניות, אפרסק ושיבולת שועל

1 כוס של אוכמניות (טריות או קפואות)

2 אפרסקים

1/4 כוס שיבולת שועל

  1. קלפי את האפרסק, הוציאי את הגרעין וחתכי לקוביות.
  2. בסיר, הכניסי את האוכמניות, שיבולת השועל, וקוביות האפרסק עם 1.5 כוסות של מים.
  3. להביא לרתיחה, ואז לבשל על אש קטנה במשך 15 דקות עד שהם רכים, מערבבים לעיתים קרובות.
  4. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  5. הוסיפי ממי הבישול שנשארו במידת הצורך, כדי לקבל מרקם נוזלי.
  6. בתאבון!

ניתן גם להוסיף יוגורט או דגנים, וזה הופך לארוחת בוקר או ארוחה קלה טעימה מאוד.

קיווי

ויטמינים: K, C, A, חומצה פולית

מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן

1 קיווי בשל

  1.  קלפי את הקיווי.
  2. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  3. בתאבון!

אין צורך לבשל את הקיווי ואין צורך להוציא את הגרעינים.

הקיווי עשיר בויטמין C והוא גם חומצי, ולכן מומלץ לחשוף את תינוקך לאחר גיל 6 חודשים

קיווי, בננה ומנגו

1 קיווי בשל, מקולף וחתוך לקוביות

1/2 בננה בשלה, מקולפת

1/2 מנגו בשל, מקולף וחתוך לקוביות

  1. מניחים את כל הפירות במעבד מזון/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  2. בתאבון!

ניתן להוסיף יוגורט ו/או דגנים להעשרת הארוחה.

מלון או אבטיח

ויטמינים: K, C, A, חומצה פולית

מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן

1/4 כוס של מלון בשל, ללא קליפה וגרעינים

  1. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  2. בתאבון!

ניתן אף להשתמש במלון או האבטיח כמזון אצבעות בסביבות גיל 9 חודשים, היות והוא רך ותינוקך יצליח לאכול אותו בקלות. מקלפים ומוציאים את הגרעין, וחותכים לקוביות או לפרוסות.

מלון אינו מצריך בישול, במידת הצורך ניתן לאדות טיפה לקבלת רכות נוספת, לשמור על הערכים התזונתיים.

רעיונות לקוביות קרח לתינוק מפירות

הנה כמה רעיונות שיכולים לעזור מאוד לתינוקך בעת בקיעת שיניים וגם לילדים הגדולים, כל מה שצריך זה מגש של קוביות קרח, יוגורט וכל מיני פירות. לגדולים ניתן לשדרג את המתכונים ולהכין ארטיקים תוצרת הבית.

קוביות קרח יוגורט בננה

1 כוס רסק בננה (או 2 בננות בשלות מאוד)

1 כוס יוגורט רגיל

  1. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  2. יוצקים את התערובת לתוך מגבי קרח ולהקפיא עד שזה הופך למוצק.
  3. תוציאי קובייה או שניים ותעבירי לתוך הנגיסון, שהוא בטוח לשימוש עבור תינוקך.

וריאציות נוספות:

  • יוגורט אוכמניות
  • יוגורט אפרסק
  • יוגורט פפאיה

קוביות קרח מנגו

3/4 כוס נקטר אפרסקים או מים רגילים

2.5 כוסות חתיכות מנגו קפואות

1 מיכל של יוגורט רגיל

  1. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  2. יוצקים את התערובת לתוך מגבי קרח ולהקפיא עד שזה הופך למוצק.
  3. תוציאי קובייה או שניים ותעבירי לתוך הנגיסון, שהוא בטוח לשימוש עבור תינוקך.

קוביות תפוח

5 כוסות של תפוחים מקולפים, מגולענים וחתוכים לפרוסות

1 כוס מים

3/4 כוס מיץ תפוחים (מיץ 100% בלבד)

1 טפטוף של מיץ לימון

  1. בסיר גדול, מבלשים את התפוחים, את המים ואת המיץ תפוחים עד שהם רכים – בערך 20 דקות.
  2. מניחים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, הוסיפי טפטוף של מיץ לימון, ורסקי עד שהתערובת חלקה.
  3. יוצקים את התערובת לתוך מגבי קרח ולהקפיא עד שזה הופך למוצק.
  4. תוציאי קובייה או שניים ותעבירי לתוך הנגיסון, שהוא בטוח לשימוש עבור תינוקך.

ביום קיץ חם, אם לא איכפת לך מהבלגן, ניתן לתת לקטנים להחזיק את הקובייה ביד, בעת ישיבה בכיסא.

טופו ופירות

100 גרם טופו מוצק

1 בננה בשלה, מקולפת

1/4 כוס אוכמניות (קפוא), אפרסקים או תותים

3 כפות של נבט חיטה

  1. לטחון את כל החומרים בבלנדר/קוצץ מזון/מעבד מזון, עד למרקם רך.
  2. מגישים בכף או כממרח על פרוסה.

תערובת זו מצוינת ללמד את תינוקך כיצד לאכול בכפית. תערובת זו איננה נוזלת ובכך עוזרת למנוע את תסכולו את תינוקך כשאוכל נופל מכפית. ניתן אף להקפיא את התערובת ולהפוך אותה לגלידה!

טיפ:
תמיד ניתן להוסיף למחית המוכנה דייסה/קרקרים/ביסקוויטים כדי לעבות את המחית.

*המידע אינו בא להחליף ייעוץ עם רופא הילדים שלך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *