מה זו בעצם אלרגיה?

זה חשוב לדעת מה הן אלרגיות למזון, ואיך אלרגיה למזון שונה מאי סבילות למזון.

זה חשוב לעקוב אחר הכלל "לחכות 3 ימים" כאשר את חושפת את תינוקך למזון חדש. כשאת חושפת למזון חדש במשך כמה ימים את מסוגלת טוב יותר לקבוע בדיוק כיצד תינוקך מגיב למזון שנתת. חשוב מאוד לעשות זאת כאשר יש במשפחה שלכם היסטוריה של אלרגיה למזון.

ישנם מחקרים חדשים המראים שאין צורך לחכות בין החשיפה מזון למזון בשלב הטעימות הראשונות, היות וזה לא מחייב שמזון אלרגני יגרום בהכרח לאלרגיה, ויתכן שמתן המזון האלרגני בעתיד כן יכול לגרום להופעת אלרגיה (הסבר נוסף בהמשך). למרות זאת, עדין מומלץ לחכות בין החשיפה ממזון למזון, כדי שתוכלי לעקוב אחר תינוקך ולראות האם יש תופעות לוואי שכן מצריכות בדיקת רופא.

 

באיזה שעה של היום מומלץ לחשוף את תינוקך למזון חדש?

בעת החשיפה למזונות חדשים, מומלץ לתת בשעות הבוקר או בשעות הצהריים המוקדמות, אלו שעות שאת ערנית, וזה יאפשר לך לעקוב אחר כל תופעת לוואי אצל תינוקך, ובעת הצורך תוכלי לגשת לרופא הילדים שלך. כמו כן, רוב תופעות הלוואי מופיעות קרוב לזמן מתן החשיפה, כך שהטיפול המהיר באלרגיה תגרום לשיבוש מינימאלי בסדר היום של תינוקך.

כיצד תוכלי לזהות תגובה אלרגית אצל תינוקך?

הנה כמה אפשרויות שאת יכולה לשים לב אצל תינוקך, שעלול להצביע על תגובה אלרגית או פוטנציאל לאי סבילות למזון:

  • יציאות רכות, שלשולים ו / או הקאות פתאומיות.
  • פריחות פתאומיות על העור ועל הטוסיק.
  • נזלת
  • סרפדת (אלרגיה של העור).
  • עצבנות ו / או גזים לאחר ה"ארוחה".
  • בעיות בנשימה או בדרכי הנשימה לאחר ה"ארוחה".
  • נפיחות של הפנים, או שפתיים ו / או הלשון.
  • הידוק או הצרות הגרון.

זכרי, אי סבילות למזון זה לא אותו הדבר כמו אלרגיה למזון, והסימפטומים שלה בדרך כלל כרוכים בבעיות במעיים

אלרגיה למזון ומזון אלרגני – וחשיפתם לתינוקך

במחקרים רבים שיצאו לאור בשנים האחרונות, ממליצים לחשוף תינוקות למזונות אלרגניים לפני גיל 12 חודשים. מחקרים רבים מראים שחשיפה למזונות אלרגניים בין גיל 4-6 חודשים, בגיל מוקדם מאשר מאוחר, בפועל עשויה להיות טובה יותר, ולספק הגנה מפני מחלות אטופיות (כגון: אקזמה או אסטמה של העור).
לדוגמה היום ההמלצה לתת ביצים שלמות ולא רק את החלמונים, דגים, חלבון בוטנים וכו', למרות שהם נחשבים למזונות אלרגניים.

אנא קחי בחשבון שאם יש היסטוריה של אלרגיות למזון במשפחה, עדיף שתדחי את מתן המזונות האלרגניים להמשך. כמובן, שאת יכולה להיוועץ עם רופא הילדים שלך בנושא. 

האם לתינוקך יש אלרגיה למזון או אי סבילות למזון? למה אלרגיה למזון שונה מאי סבילות למזון או תגובה למזון?

התהליך של תגובה אלרגית מתרחש כאשר בטעות הגוף חושב שמזון או אבקת פרחים מוגדרים כפולשים אשר מזיקים ומסכנים את הגוף. הגוף מגיב על ידי שחרור נוגדנים המכונים אימונוגלובלין (E(IgE. ה – IgE בתורו גורם לגוף לשחרר כימיקלים המכונים היסטמינים.

כאשר ההיסטמינים משתחררים, הגוף מגיב על ידי ייצור סימפטומים כגון: נזלת, עיניים מגדרות, פריחה בעור, ובמקרים חמורים, אנפילקסיס (הלם). באלרגיה למזון, מערכת החיסון של הגוף מעורבת, לרב סימפטומים אלו מופיעים עד שעתיים לאחר אכילת המזון.

מה היא תגובה או אי סבילות למזון?

תגובה או אי סבילות למזון אינה כרוכה במערכת החיסונית, אלא בתגובה של מערכת העיכול, אשר אינה מתמודדת כראוי עם חשיפה לסוגי מזון שונים. סימפטומים שעלולים להופיע: בחילות, פליטות מרובות, הקאות, שלשולים, יציאות דמיות, חוסר תיאבון, תת ספיגה וחוסר עליה במשקל, לרב סימפטומים אלו מופיעים שעות עד ימים אחרי החשיפה למזון.
גם אם נראה שלתינוקך הופיעו סיפטומים המקבילים לסיפטומי אלרגיה, אין זה מחייב שמערכת החיסון היא זו שדחתה את האוכל, במרבית המקרים זוהי תגובה של מערכת העיכול, ייתכן ותינוקך יהיה מסוגל לעכל את האוכל בזמן אחר, אחרי בשלות נוספת של מערכת העיכול.

דוגמה טובה לכך היא פירות הדר

פירות הדר יכולים לגרום לתגובה או אי סבילות בתינוקות בשל החומציות הגבוהה של הפרי. המערכת החיסונית לא פועלת במקרה כזה, וקיימת תגובה של מערכת העיכול או תגובה של העור. פעמים רבות לתינוקות אשר יאכלו תפוזים לפני גיל שנה תופיע פריחה סביב הפה או בטוסיק, וייתכן  גם התכווצויות במעיים.

דוגמה נוספת לאי סבילות למזון היא אי סבילות ללקטוז. לאנשים בעלי אי סבילות ללקטוז, יש חוסר באנזים ספציפי המסייע לעיכול הסוכר (לקטוז) במוצרי חלב. בניגוד לאי סבילות ללקטוז, האלרגיה לחלבון חלב פרה משפיע על תינוקות צעירים ובדרך כלל נעלמת במהלך השנה הראשונה. תינוקות לרוב מסוגלים לעכל לקטוז ממוצרים חלב כמו יוגורט וגבינות.

8 המזונות האלרגניים שגורמים ל 90% מכלל האלרגיות למזון: 

  • חלב
  • ביצה
  • בוטנים
  • עצי אגוז (אגוז, קשיו וכו')
  • דגים
  • פירות ים
  • סויה
  • חיטה

יש סבירות גבוהה שאלרגיות של מזון, המכילים: חלב, ביצים, מוצרי סויה וחיטה יחלפו על גיל 3 שנים, כך שיש סיכוי שתינוקך יהיה אלרגי בשלב הטעימות, ובהמשך האלרגיה תיעלם.

שוב: אלרגיה לחיטה שונה מאי סבילות לגלוטן. אי סבילות לגלוטן או מחלת הצליאק אינן עוברות במהלך השנים, ולכן צריך להתאים תפריט מיוחד עבור תינוקך.
לעיתים נדירות ילדים ומבוגרים מתגברים על אלרגיות לבוטנים, אגוזים, דגים ופירות ים, כלומר, אלרגיות אלו נוטות להישאר לכל החיים.

מזונות נוספים שעלולים לגרום לאלרגיה אצל תינוקך

  • פירות יער
  • שוקולד
  • קינמון (עלול לגרום לפריחות)
  • פירות הדר
  • קוקוס
  • תירס
  • מוצרי חלב
  • חרדל
  • אפונה
  • תות
  • שמרים

מזונות עם סבירות נמוכה לתגובה אלרגית

  • תפוחים
  • משמשים
  • אבוקדו
  • חמוציות
  • ענבים
  • מנגו
  • פפאיה
  • אפרסקים
  • תמרים
  • סלק
  • ברוקולי
  • גזר
  • כרובית
  • בטטות
  • חסה
  • צימוקים
  • שיפון
  • שבולת שועל
  • שעורה
  • אורז
  • שמן חמניות
  • סלמון
  • תרנגול הודו
  • עוף
  • מוצרי בשר

*המידע אינו בא להחליף ייעוץ עם רופא הילדים שלך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *